Topotuba (pseudoniem van Melani Reumers & Guillermo Briz) ***prijswinnaar***

Geheim van confesie

Deze brief werd me getoond door de toenmalige bisschop van Curaçao, monseigneur E., die me liet weten dat hij had teruggeschreven om de aangeboden informatie op te vragen, zonder ooit een antwoord te ontvangen.

De bisschop kon ook geen mejuffrouw Grisaert vinden in Paramaribo. Het is ook mogelijk dat de brief bestemd was voor de bisschop van Suriname, en dat de bisschoppen door de afzender met elkaar verward waren.

“Sao Paolo 29/07/86

U majesteit,

deze brief ben meu geheim van confesie. Ik vertel meu historie: Ik woon nu in Sao Paolo, Brasil. Ik geboren in Belgie en ik heb wonen jaren en Paramaribo. Om dat ik schrijf u. Ik heb vrouw hongarie en drie kinden. Ik catoliek, elha niet. Kinden ook. Ik wil zeggen twee filhas, un filho. Ik schrijf deze brief omdat ik niet weten dat ik kun doen.

De historie is terribel en dit idioom niet goed voor meu expresie.

Maar ik kent u en ik kun niemand hier zeggen minha historie, en Belgie ook niet.

Is extreem niet goed, bijna niet kun geloven ni zeggen. Minha hoofd exploteren en meu hart ook. Wat doen menheer bispo, wat doen? Ik ben vader en moeder van meus kinden, vrouw dood in internaat en Brokopondo, dicht u huis. Ik werken alles o wat kun. De heer niet weet alles wat ik doen voor geven brood os kinden.

En nu de terribel problem, horribel.

Meus kinden en andere zeggen me informatie dat minha filha klein, minha filha, is veel crimineel, veel crimineel.

Ik ben seu papa en ik niet kun zegen het de politie, niet kun zeggen elha schuld heb. Ik lief veel minha filha, veel. Nu ik vertel dat elha doen: een groep internationaal (mafia of zo) zoeken organen voor kinden zieken voor opereren.

Elha help de groep, sequestrar (niet weten de woord) kinden voor organen uit en geven aan anderen voor operatie voor geld. Dan dood kinden sequestrados. (Na alle organen uit.)

Veel crimineel!!!!

Elha waar leren dit???? En Zeggen U, wat doen ik? Ik zeg dit a politie ou niet??? Ik ben papa van elha, elha en Paramaribo doen dit. U zeggen: u [onleesbaar] en schrijven en ik u sturen andere brief groot, met informatie van dit horribel. U Majesteit geeft pijnen. En dan kunnen dit.

Dank je wel.

Schrijf arme en desperado,

Grisaert

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s